Cetățenii Republicii Moldova mai au la dispoziție o săptămână, până pe 2 mai 2023, să decidă cum să fie folosite 2% din impozitul lor pe venit, calculat pentru anul 2022. Ei pot alege să sprijine una din sutele de organizații ale societății civile, înregistrate la Agenția Servicii Publice (ASP) drept beneficiari ai mecanismului de desemnare procentuală, cunoscut și ca Legea 2%. Această lege îi permite oricărei persoane fizice redirecționeze o parte din impozitul pe venit către o organizație necomercială.

 

Prin decizia de a redirecționa 2% din suma impozitului pe venit, cetățenii contribuabili ajută organizațiile neguvernamentale locale să rezolve problemele din comunitate și să îmbunătățească viața copiilor, a tinerilor, a grupurilor vulnerabile sau să rezolve probleme sistemice din societate.

Una dintre organizațiile beneficiare este Asociația Obștească „Viața fără leucemie” din Chișinău, care este alături de copiii bolnavi de leucemie și familiile acestora, pe parcursul tratamentului la Institutul Oncologic. În anul 2021, „Viața fără leucemie” s-a plasat pe locul 8 în topul organizațiilor care beneficiază de acest mecanism, reușind să strângă circa 121 de mii de lei.

 

Natalia Vîlcu-Bajurean, președinta asociației, apreciază contribuția fiecărei persoane, menționând: „Orice sumă contează. Aceste sume, atunci când ajung într-un loc cum este organizația noastră, pot contribui la o schimbare. De volumul susținerii pe care o primim noi depinde și volumul activităților pe care îl facem pentru copii”. Din resursele financiare obținute, asociația a reușit să procure echipamente și mobilier necesar pentru laboratorul Institutului Oncologic, ceea ce permite o diagnosticare mai rapidă și mai exactă a leucemiei la copii.

Și pentru Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, Mecanismul 2% reprezintă posibilitatea de a ajuta mai mulți oameni tot cu sprijinul semenilor, a celor care decid să se implice și să redirecționeze o parte din impozitul lor pe venit. „Uneori, poți să ai tot: poți să ai aragaz, dar dacă nu ai bani de chibrite, nu poți aprinde focul. Dacă nu ai bani de factura la canalizare, nu funcționează cantina socială”, menționează Igor Belei, directorul Misiunii Sociale Diaconia. Până în prezent, din banii primiți prin intermediul Mecanismului 2% ei au reușit să organizeze activități extrașcolare pentru copiii din mai multe centre din mediul rural, să cumpere lemne pentru cantina socială din satul Roșu, raionul Cahul, sau să mențină programul „Brațele mameiˮ și cantina socială mobilă.

 

Un alt exemplu este Clubul Sportiv „Atletic Strășeni”, care din resursele obținute datorită redirecționării procentuale asigură activitatea echipei de fotbal pentru copii și participarea acestora la campionate. Rezultatele competițiilor și cupele aduse de copiii care se antrenează la acest club sportiv sunt cea mai mare motivare pentru Victor Josu, președintele și co-fondatorul clubului. El îndeamnă cetățenii să susțină organizațiile societății civile care, în opinia lor, merită acest lucru și care au mai puține resurse pentru a activa.

Interesul persoanelor fizice față de Mecanismul 2% este în creștere pe parcursul ultimilor ani. Doar în anul 2022, valoarea totală a resurselor financiare transferate către organizațiile neguvernamentale din impozitul pe venit al cetățenilor a constituit peste 486 de mii de euro. Din anul 2017, când a fost implementat acest mecanism pentru prima dată, peste 41 de milioane de lei au fost redirecționate pentru a susține activitatea societății civile.

 

„Mecanismul 2% este cea mai simplă, eficientă și sigură formă de solidaritate între cetățeni. Este un proces simplu pentru contribuabili, deoarece tot ce trebuie să facă, atunci când vor depune declarația pentru anul 2022, este să indice codul fiscal al organizației către care vor să fie transferați bani din impozitul lor pe venit. În același timp, este o modalitate sigură pentru organizațiile societății civile de a obține resurse financiare suplimentare, datorită sprijinului direct de la cetățeni”, precizează Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

 

Redirecționarea procentuală este completată și depusă de către persoanele fizice odată cu declarația anuală cu privire la impozitul pe venit. 2023 este ultimul an în care redirecționarea procentuală se poate face pe suport de hârtie la orice direcție de deservire a SFS, până pe 2 mai 2023. Începând cu anul 2024, redirecționarea procentuală pentru anul precedent va putea fi făcută doar electronic, prin depunerea online a declarației cu privire la impozitul pe venit.