Anual, circa 120 de copii din Republica Moldova sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer. Asociația „Viața fără leucemie” a luat ființă în 2006, atunci când un grup de părinți ai căror copii au fost diagnosticați cu leucemie, a decis să ia problema lipsurilor din sistemul oncologic din Moldova în propriile mâini pentru a asigura tuturor copiilor o viață fără leucemie, fără cancer, fără dureri și suferințe.

„Viața fără leucemie” este unica asociație în Moldova care susține copiii diagnosticați cu maladii oncologice și familiile care îngrijesc acești copii.

Proiectele organizației acoperă toate etapele necesare unui tratament complet, de la momentul când familia primește diagnosticul și are nevoie atât de îndrumare cât și ajutor financiar. Anual 70-80 de familii din Moldova beneficiază de acest ajutor, care variază de la ajutor financiar direct, obiecte de igienă, obiecte de îmbrăcăminte, produse alimentare etc.

„Orice sumă contează. Aceste sume, atunci când ajung într-un loc cum este organizația noastră, ea poate contribui la o schimbare. De volumul susținerii pe care o primim noi depinde și volumul activităților pe care îl facem pentru copii”, Natalia Vîlcu-Bajorean, Președinta AO „Viața fără leucemie”.

Asociația muncește și pentru a aduce în Moldova acele echipamente vitale luptei cu cancerul. În 2021, a realizat o campanie de sensibilizare care a dus la dotarea Institutului Oncologic cu dispozitivul flowcitometru, în valoare de 220 de mii USD, instrument vital pentru diagnosticarea leucemiei la copii, iar din banii obținuți din desemnarea procentuală, organizația a contribuit la dotarea laboratorului cu mobilierul necesar.

Anul 2021 a fost și cel mai bun an din perspectiva sumelor strânse prin Mecanismul 2%. AO „Viața fără leucemie” s-a plasat pe locul 8 în topul organizațiilor care beneficiază de acest mecanism și a reușit să strângă 120 943 MDL.